Ehdokas Fuksipäälliköksi: Eetu Varttila

Heips!

Olen Eetu 22-v toisen vuoden prosessiteekkari pääaineenani Kemia ja Materiaalitiede, ja pyrin toiseen Fuksipäällikön pesteistä. Olen huumorintajuinen, välillä jopa hauskakin, ja todella sosiaalinen tyyppi. Uusiin ihmisiin tutustuminen saa minut hyvälle fiilikselle. Minua on näkynyt pöhinöissä säännöllisen epäsäännöllisesti ISOna sekä lukkarikisällinä. Olen myös kissa-iskä rescue-kisulleni Nuggetille. :3

Päälliköksi hakemiseen ajatus lähti jo viime vuoden puolella, kun seurasin fuksina miten taitavasti meitä hoivataan ja miten meistä koulutetaan kunnollisia tupsulakkisia teekkareita Valtran toimesta. Ja kyllähän siitä läppää heitettiinkin, että miksipä ei hakisi. Homma vakavoitui kuitenkin ISO-urani alkaessa, kun pääsin tapaamaan tusinan toinen toistaan mahtavampia fukseja omasta fuksiryhmästäni, ja mahdollisimman paljon muidenkin ryhmien fukseja. Fuksipäällikkö pääsee muovaamaan uusille fukseille mahdollisimman hyvää ensimmäistä vuotta ja tutustuttaa heidät yhdistyksemme ja korkeakoulumme saloihin. Se on jotain, mitä haluan uusille fukseillemme päästä tekemään ja ajatus sen mahdollisuudesta sai minut vakuuttuneeksi siitä, että tähän hommaan on pakko ainakin yrittää päästä.

Mielestäni sopisin Fuksipäälliköksi, koska koen olevani mukava ja helposti lähestyttävä, enkä pelkää olla ihmisten edessä. Tykkään myös hoitaa asiat loppuun huolella ja kunnialla, mutta en unohda pilkettä silmäkulmassa. Olen myös ehdottomasti tiimipelaaja, ja parhaimmillani olen päästessäni työskentelemään jonkun kanssa. Esimerkkinä viime vuoden fuksimerkki, jonka suunnitelutiimin toisena vetäjistä toimin. Saumattomalla yhteistyöllä ja yhteisen taakan jakamisella, sekä toisten parhaiden puolien komppaamisella saatiin aikaan fuksimerkki, jota ainakin itse pidän ylpeydellä kiinni haalareissani.

Teekkarikulttuurissa on niin paljon hyvää, ja haluan olla mukana kehittämässä sitä vieläkin paremmaksi parhaani mukaan. Haluan näyttää uusille fukseille, että jokainen on tervetullut osaksi teekkariyhteisöä, ja että me kaikki olemme yhdenvertaisia. Meitä yhdistää yhteinen mielenkiintomme tekniikkaan, eikä näin hyvässä porukassa ole syrjinnälle tilaa. Haluan toiminnallani ja esimerkilläni edistää juuri tätä ajatusta, ja siksi minusta tulisi varsin mainio Fuksipäällikkö vuodelle 2022.

Jos hakemuksestani puuttui jotain, mitä haluaisit vielä minusta kuulla, vastaan mielelläni kysymyksiin vaalisivun kommenteissa tai telegramissa @kissajonkanimionville.

——————–

1. Jos sinut valitaan fuksipäälliköksi, mitkä ovat tavoitteesi seuraavalle 1.5 vuodelle? Miten
kehittäisit fuksitoiminnan eri osa-alueita? Mitä haluaisit säilyttää?

Tavoitteinani fuksipäällikkönä olisi päällimmäisenä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvoisen kohtelun kulttuurin iskostaminen osaksi uusien fuksien käsitystä teekkarikulttuurista. Tämän eteen on aiempina vuosina tehty paljon töitä, jota on tärkeä jatkaa. Konkreettisesti tätä voitaisiin edistää luomalla ilmapiiri, joihin kaikki voisivat osallistua juuri sellaisina kuin he haluavat olla matalalla kynnyksellä.

Pari vuotta vallinneet rajoitteet ovat typistäneet erilaisten tapahtumien mahdollisuuksia, ja haluaisinkin laajentaa tätä erilaisten fuksitapahtumien skaalaa, vaikka tulevaisuuden tilanteesta ollaan kuitenkin vielä pimennossa. Esimerkiksi tapahtumat muiden kiltojen kanssa ovat joutuneet jäämään syrjään viime aikoina. Säilyttää haluaisin perinteiset tapahtumat, jotka jäänevät monen fuksin parhaimmiksi muistoiksi fuksivuodesta, näin ainakin kävi minulle.

2. Opiskelijat, jotka eivät tunne kuuluvansa johonkin yhteisöön tai saa opiskelujen alussa muodostettua suhteita opiskelijatovereihinsa, jäävät usein jälkeen opinnoissaan. Millä keinoin kaikki fuksit onnistutaan integroimaan johonkin yhteisöön tai löytämään oman porukkansa?

Yhteenkuuluvuudentunne on tärkeää opiskelijan hyvinvoinnissa. Moni löytää oman porukkansa kivuttomasti, mutta he, joille tutustuminen voi olla hankalampaa on esiteltävä eri mahdollisuuksia mennä ja tehdä ja pitää hauskaa Aallossa. Kukaan meistä ei mene samaan muottiin kuin toinen, ja kaikkien kokemus on erilainen. Aallossa on todella laaja skaala erilaisia kerhoja ja klubeja, joista voisi löytyä porukka ja yhteisö, joissa yksin jääneellä tulisi turvallinen olo olla, kunhan toimintaan ensin pääsee käsiksi. On siis mahdollistettava mahdollisimman matala kynnys päästä tutustumaan Aallon laajoihin mahdollisuuksiin. Puhumattakaan PT:n järjestämistä liikuntamahdollisuuksista, toimikunnista, ja muista tapahtumista, jossa mieluisaa seuraa voi löytyä.

3. Miten valmistautuisit edellä mainittuihin kysymyksiin, kun huomioidaan PT:n suuri fuksimäärä ja sisäänoton kasvu vielä seuraavanakin vuonna?

Yhteistyö muiden kiltojen, sekä mahdollisesti Aallon muiden yhdistysten kanssa helpottaisi suurempien tapahtumien tai useamman pienen tapahtuman järjestämistä, joissa varmasti myös ISO:t ja heidän vastaavansa voisivat olla suuri apu. Suuressa ihmismäärässä saattavat yksilöt päästä unohtumaan, ja tämän välttämiseksi olisikin pidettävä huoli siitä, että jokainen fuksi pääsisi kertomaan itsestään ja omista kokemuksistaan henkilökohtaisesti sellaiselle taholle, joka todella ottaisi asiasta kopin, ja jonka kohtaamista ei tarvitsisi jännittää.

4. Miten edistäisit suomen- ja englanninkielisten kandifuksien välistä yhdenvertaisuutta?

Uskon, että suomen- ja englanninkielisten kandifuksien yhdenvertaisuuden edistäminen tapahtuisi parhaiten pitämällä huolta siitä, että englanninkieliset fukseille luotaisiin tervetullut olo koko yhdistyksen toimintaan. Tätä voitaisiin toteuttaa myös rohkaisemalla suomenkielisiä fukseja tutustumaan aktiivisesti myös muunkielisiin, vaikkei kielitaito olisikaan huippuluokkaa, ystävyys ei ole kielestä kiinni. Tämän lisäksi on varmistettava, että järjestettävät tapahtumat ovat sellaisia, joita voi toteuttaa kaksikielisesti, tai kokonaan englanniksi. Tällöin fuksejamme ei tarvitsisi jakaa sen mukaan, millä kielellä he opiskelevat.

5. Fuksipäällikkönä toimiminen on tiimityöskentelyä. Millaisen työparin haluaisit itsellesi ja millainen pari itse olisit? Kuinka omalla toiminnallasi pidät hyvää paridynamiikkaa yllä?

Jo hakemuksessani kerroin olevani tiimipelaaja, ja mielestäni hyvä työpari on sellainen, joka ei kaihda vastuuta, mutta uskaltaa silti antaa siimaa ja osaa sanoa, kun voimavarat tai aika on kortilla. Yhdessä ongelmien pyörittely ja sumpliminen on myös minulle tärkeää, ja toivoisinkin työparini pystyvän työskentelemään ikäänkuin ”limittäin” kanssani, ja jakamaan työtaakkaa tasaisesti. Hyvän työparin on myös pystyttävä antamaan rakentavaa kritiikkiä, ja pitämään silti positiivista ilmapiiriä yllä. Luotettavan parin kanssa voi rehellisesti kertoa oman näkökulmansa, ja myöntää virheensä, ilman että asia tuntuisi itseään suuremmalta. Itse olen parina hyvin joustava, ja osaan priorisoida aisoita tärkeysjärjestykseen. Paridynamiikkaa pitäisin yllä kuivilla letkautuksilla, ja työparini rohkaisemisella ja kannustamisella.

3 Kommentit

 1. Anonyymi Dolf

  Tervepä terve ja hieno homma että haet fuksipäälliköksi!
  Minua kiinnostaisi tietää minkälainen näkemys sinulla on PT:n fuksikasvatuksesta; mitkä ovat uhat ja mahdollisuudet? Entä vahvuudet ja heikkoudet?
  Tiivis SWOT-analyysi siis ✌🏻

  Vastaa
  • Eetu Varttila

   Moikka, ja kiitti kyssäristä!
   PT:n fuksikasvatuksen itse kokeneena ja siinä kuluneena syksynä myös auttaneena näkökulmani on tottakai aika yksipuolinen. Kuitenkin tiivistettynä pidän PT:n fuksikasvatuksessa vahvuutena pitäisin mahtavaa pohjatyötä mikä PT:n melkein kymmenvuotisen aikakauden aikana ehditty jo tekemään; on helpompi lähteä tekemään ja kehittämään kun ei tarvitse lähteä ihan ruohonujuuritasolta. Vahvuuksia on myös PT:n aktiiviset ISOT, ja käsittääkseni ISOtoimintaan on myös aiempina vuosina ollut mukavasti hakijoita. Heikkoutena ISOtoimintaa voisi kuitenkin vielä kehittää, tekemällä esimerkiksi infopaketin näppäristä nippelitiedoista, joita ISOt voisivat halutessaan laukoa fukseille, jos hiljaisia hetkiä tulee. Mielestäni myös läksykerhotyyppisiä matalan kynnyksen ”keräännytään yhteen ja painetaan yhdessä tehtäviä” -tyyppisiä kahvitteluja voisi järjestää fukseille PT:n taholta, jonne olisi helppo vain tulla paikalle, vaikka ei vielä paljoa tuntisikaan muita. Tällä voitaisiin välttää tilannetta, jossa fuksi jää yksin työmäääränsä kanssa ja tuntee olonsa päihitetyksi, ja parannettaisiin hyvinvointia ja yhteenkuuluvuudentunnetta. Fuksikasvatuksen päällimmäinen uhka on fuksien kasvava määrä. Tottakai on mukavaa että yliopistolle pääsee enemmän hyviä tyyppejä, mutta on muistettava skaalata sen mukaisesti myös häppeningejä järjestävää porukkaa. Mahdollisuuksia PT:n fuksikasvatuksessa on todella paljon; kehitystä voi jatkaa moneen eri suuntaan, ja hyvällä yhteistyöllä ensi vuoden fukseista saadaan varmasti mahtavia teekkareita.
   TL:DR
   S: Hyvät lähtökohdat uusille päleille ottaa koppia.
   W: Läksypajat puuttuu (varmaan taas pandemia)
   O: Monta kehityssuuntaa mistä valita, tajuttoman hyvä taustatuki.
   T: Paljon fukseja -> prosessiin (”:D”) lisää liikkuvia osia, tarvitaan enemmän käsiä.

   Vastaa
 2. Na

  Hei Eetu! Hienoa, että olet hakenut PT:n fuksipäälliköksi! 🙂 Mulla ois pari tiukkaa kysymystä:

  1) Fuksien määrä on PT:llä jo nyt erittäin suuri ja kasvaa ensi vuonna taas. Usein ongelmaksi tapahtumien järjestämisessä tulee tilojen kapasiteetti. Miten toimisit tällaisessa tilanteessa? Rajaisitko osallisujamäärää joihinkin tapahtumiin? Ottaisitko jokaiseen tapahtumaan kaikki halukkaat senkin uhalla, että tilassa saattaa tulla liian täyttä eikä kenelläkään sitten ole kivaa. Vai järjestäisitkö vain sellaisia tapahtumakonsepteja, että kaikkien 200+ fuksin on mahdollista osallistua, vaikka tämä tarkoittaisi sitä, että jotkut pienemmät tapahtumat tai esim. rastikiertelyiden jatkot olisi vaikeaa tai mahdotonta järjestää?

  2) Päällikkövuonna työtä ja tekemistä riittää. Miten pidät huolen omasta jaksamisestasi ja hyvinvoinnistasi puolitoistavuotisen aikana?

  Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *