Ehdokas IE:ksi: Mariina Tikka

Moikka!

Olen Mariina Tikka, toisen vuoden kemiantekniikan opiskelija, ja haen Prosessiteekkarit ry:n hallituksen IE:ksi vuodelle 2022. Minulle IE:nä oleminen tarkoittaa paitsi eeppisten tapahtumien organisointia, myös yhdistyksen auttamista ja johdattamista sen tavoitteessa edustaa osana Aalto-yhteisöä, sillä kertovathan järjestetyt tapahtumat paljon yhdistyksestä itsestään. Minulla on paljon annettavaa Prosessiteekkareille ja sekä innostukseni että taitojeni myötä erinomaiset edellytykset tähän tehtävään.

Siinä missä lähes jokaisella toisen vuoden opiskelijalta – itseni mukaan lukien – on kokemusta tapahtumista vain vajaan vuoden osalta, on minulla seitsemän vuoden edestä työkokemusta, josta koen olevan huomattavaa hyötyä sekä tapahtumia järjestäessä että hallituksen jäsenenä toimiessa. Erityisesti työkokemukseni Finnairilla porttivirkailijana ja myöhemmin lentoemäntänä ovat opettaneet niin johtamisesta kuin tiimityöskentelystäkin, ja suurimpiin vahvuuksiini lukeutuukin vahva paineensietokyky. Lisäksi olen toiminut Prosessiteekkareissa sekä ISO:na että apu-IE:nä, jotka ovat omalta osaltaan valaisseet sitä, mitä kulissien takana tapahtuu. Ennen kaikkea minua kuitenkin ajaa eteenpäin into ja halu olla osallisena luomassa kaikille Prosessiteekkareille ikimuistoisia kokemuksia ja uusia elämyksiä!

Jos tulisin valituksi hallitukseen, haluaisin korostaa entisestään tapahtumien yhdenvertaisuutta: on tärkeää, että järjestetään tapahtumia, joihin jokainen kokee itsensä tervetulleeksi riippumatta esimerkiksi äidinkielestään tai juomistottumuksistaan. Näen myös tärkeänä, että Prosessiteekkarit ei jää ainoastaan fuksien yhdistykseksi, vaan että tapahtumia löytyy moneen makuun myös vanhemmille opiskelijoille. Juhlavuosi tuo tullessaan myös täysin uusia, ainutlaatuisia tapahtumia, joiden suunnittelu ja toteuttaminen tulee varmasti olemaan vaativaa, mutta sitäkin palkitsevampaa.

Toimikuntaa muodostaessa näkisin olennaisina ominaisuuksina motivaation tehdä töitä tiiminä, aktiivisen osallistumisen sekä halun kehittää toimintaa. Pyrkisin tukemaan tiimiäni yhdessä IE-parini kanssa pitämällä huolen viestinnän ja työnjaon selkeydestä ja ajantasaisuudesta. Tällöin toimihenkilöillä on huomattavasti helpompaa tehdä oma työnsä, mikä puolestaan auttaa taas IE:tä, eli kyseessä on toisiaan palkitseva sykli. On myös tärkeää, että toimihenkilönä toimiminen on mukavaa ja mieluisaa koko vuoden ajan. Tästä pidetäänkin huoli toimihenkilöille suunnatuilla tapahtumilla, jotka mielestäni ovat hyvä vastapaino – ja palkinto – vapaaehtoistyölle.

Mikäli sinulle heräsi kysymyksiä, vastaan niihin mielelläni sekä täällä vaalisivulla että Telegramissa @mariinatikka ja sähköpostilla mariina.tikka@aalto.fi!

——————

1. Millaisena näet yhdistyksen tapahtumatarjonnan yleisesti? Millaisia tapahtumia haluaisit itse järjestää? Pitäisikö joitain tapahtumia poistaa, muokata tai tuoda uutena?

Voin myöntää täysin avoimesti, että vaikka osallistuinkin fuksivuonnani todella aktiivisesti kaikkeen mahdolliseen, tapahtumasivistyksessäni on koronan myötä varmasti myös monia aukkoja. Mielestäni tämä ei ole kuitenkaan puhtaasti huono asia, sillä tällä tavoin pystyn tarkastelemaan tapahtumakonsepteja paljon objektiivisemmin niihin tutustuessani, sillä aikomuksenani on perehtyä Prosessiteekkareiden tapahtumakalenteriin hyvin perinpohjaisesti. Vasta tämän jälkeen kokisin itseni tarpeeksi päteväksi tekemään päätöksen siitä, pitääkö tapahtumia jollakin tapaa uudistaa. Tämän todettuani voin kuitenkin sanoa jo nyt, että näkisin mielelläni enemmän tapahtumia, jotka ei ole suunnattu vain tietylle vuosikurssille, sillä olisi mahtavaa päästä tutustumaan enemmän eri vuosikurssien opiskelijoihin. Tämän pystyy mielestäni integroimaan hyvin juhlavuoden tapahtumien kanssa, sillä kyseessä on kaikille yhteinen juhla.

Vaikka jokainen mielellään jättäisi myös pandemia-ajat jo unholaan, ei ole tarkoituksenmukaista pyrkiä vain peruuttamaan siihen tilanteeseen, missä olimme kaksi vuotta sitten. Mielestäni on parempi ottaa opiksi kokemuksista ja hyödyntää niitä myös jatkossa. Tämä näkyisi varmasti myös tapahtumatarjonnassa esimerkiksi matalan kynnyksen peli-iltoina.

2. Koronavirus on hankaloittanut yhdistyksen tapahtumien järjestämistä huomattavasti vajaan kahden vuoden ajan. Miten haluaisit lähteä toteuttamaan tapahtumia poikkeusaikojen jälkeen ja vielä kestävän siirtymävaiheen aikana?

Koen paluun normaaliin tärkeänä ja siksi haluaisinkin panostaa erityisesti niihin tapahtumiin, jotka nähdään koko yhdistyksessä vuoden kohokohtina. Tähän on kaksi syytä: ensinäkin haluan olla osallisena varmistamassa, että Prosessiteekkareiden perinteet pysyvät elossa, ja toisekseen koska moni tällainen tapahtuma on jäänyt täysin kokematta kahdelta vuosikurssilta, joten niille on varmasti paljon myös kysyntää. Tällaisiin tapahtumiin panostaminen menisi varmasti hyvin yhteen myös juhlavuoden kanssa. En kuitenkaan halua tapahtumavalikoiman köyhtyvän aiempiin vuosiin verrattuna vain sen takia, että olemme välissä oppineet tyytymään vähempään. Tästä syystä järjestäisin oikein mielelläni resurssien salliessa myös täysin uusia tai uudistettuja tapahtumia.

3. Kuinka huomioisit kansainväliset opiskelijat tapahtumissa?

Ihannetilanteessa englantia käytettäisiin Prosessiteekkareiden tapahtumissa ilman, että sitä nähtäisiin ihmeellisenä juttuna. Kyseessä on kuitenkin isosta muutoksesta, eikä sitä pysty pakottamaan. Siksi olisinkin tyytyväinen jo siihen, että pääsisimme ottamaan askeleen oikeaan suuntaan. Sen sijaan että kehittäisin tapahtumia, jotka on suunnattu vain englantia puhuville ja siten eristäisin heidät entisestään muusta jäsenistöstä, muuttaisin nykyisiä tapahtumia heille helpommin lähestyttäviksi muuttamalla virallista ohjelmaa englanninkieliseksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikkien pitäisi puhua englantia vaan siitä, että tapahtumien materiaalia – oli se sitten juonto, laulut taikka ohjeet – olisi enemmän englanniksi. Uskaltaisin väittää, että kaikki prosessiteekkarit seuraavat jotakin englanninkielistä mediaa puhtaasti viihteen vuoksi, joten voisi kuvitella, että englannin kuuleminen tapahtumissakaan ei olisi ongelma. Ennen kaikkea haluaisin kuitenkin kuulla kansainvälisiltä opiskelijoilta itseltään, mitä he ovat tähän mennessä olleet mieltä tapahtumista, sillä kukapa parempi kertomaan, missä olisi parannettavan varaa.

4. IE:nä toimiminen on tiimityöskentelyä. Millaisen työparin haluaisit itsellesi ja millainen pari
itse olisit? Kuinka omalla toiminnallasi pidät hyvää paridynamiikkaa yllä?

Mielestäni tähän pätee hyvin kultainen sääntö: tee niin kuin toivoisit itsellesi tehtävän. Toisin sanoen se, mitä toivoisin pariltani, on myös sitä, mihin itse aktiivisesti pyrkisin käytöksessäni. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että molemmilla pitäisi olla mielipiteitä ja rohkeutta tuoda niitä esiin, mutta myös kykyä kuunnella toista ja antaa tilaa toiselle ja tämän ideoilleen. Tilannetaju ja motivaatio saada asioita aikaiseksi ovat myös välttämättömiä. Ihannetilanteessa IE-pari toimii kokonaisuutena, jossa tunnistetaan toisen vahvuudet niin persoonan ja kykyjen suhteen, ja hyödynnetään niitä.

Mitä tulee hyvän paridynamiikan ylläpitämiseen, toisen pitäminen jatkuvasti ajan tasalla on avainasemassa, oli kyse sitten sen hetkisestä projektista tai omasta jaksamisestaan. Myös asianmukainen ja nimenomaan realistinen aikatauluttaminen ovat omiaan molempien jaksamisen ylläpitämisessä. Kaikki kuitenkin kiteytyy huumorintajuun ja paineensietokykyyn: IE:nä tulee aivan varmana lukemattomia tilanteita vastaan, jossa saattaisi mennä motivaatio täysin. Oikealla asennoitumisella niistäkin selvitään kuitenkin yhdessä, ja parhaassa tapauksessa voikin vain nauraa koko tilanteen absurdiudelle.

5. Tapahtumatoimikunnassa on monenlaisia toimihenkilöpestejä ja osa näistä myös
tilanteesta riippuen itsenäisemmin toimivia yksiköitä, esimerkkinä bilevastaavat. Miten
varmistaisit tiedonkulun ja työnjaon toimikunnassasi?

Tähän annan vastaukseksi kolme T:tä: Teams, Trello ja Telegram. Teamsilla saadaan hyvin keskitettyä koko toimikunnan viestintä, ja voidaan luoda myös pienempiä tiimejä, joissa pystyy tehokkaasti kommunikoimaan ja seuraamaan tilanteiden kehittymistä. Siellä pystytään myös halutessa pitämään kokouksia, joissa käsitellään tiimeittäin sitä, mitä on saatu aikaiseksi ja mitä on suunnitelmissa tehdä seuraavaksi. Tämä voitaisiin vaihtoehtoisesti tehdä myös ihan kasvotusten.

Trello sen sijaan auttaa pysymään ajan tasalla siitä, missä vaiheessa jokaisen edistyminen on erinäisten projektien suhteen. Trellon avulla jokaisella on myös mahdollisuus kommunikoida silloin kun ehtii, sillä kaikilla meistä on myös omia menoja – puhumattakaan opinnoista, joita niitäkin joutuu ikävä kyllä joskus tekemään.

Telegram puolestaan olisi sekä pikaviestintään itse tapahtumapäivinä kuin myös rennompaan keskusteluun. Näille olisi kuitenkin omat kanavansa, jotta ajankohtainen tieto olisi aina helposti saatavilla.

Tiedonkulussa ei ole kyse pelkästään viestintäkanavista. Tavoitteenani olisi, että toimikunnassa vallitsee hyvä yhteishenki, jotta jokaisella olisi matala kynnys pyytää apua sitä tarvitessaan.

1 Kommentti

 1. Lumps emäntä

  HeiMoi Mariina! Hienoa, että olet hakemassa tähän mahtavaan ja antoisaan virkaan. Tässä muutama kysymys:

  1. Miten motivoit apu-IE:n siivoamaan smökin vessat viideltä aamuyöllä, kun vessat ovat päässeet varsin kamalaan kuntoon?
  2. Joskus asiat eivät mene kuten suunnittelit. Olet unohtanut tehdä gluteenittoman pääruoan, apu-IE on jakanut ainoan vegaaniruoan väärälle henkilölle, tiskikone hajoaa, jälkiruoka kärähti uunissa ja smökin pääsulake on palanut. Miten toimit ja missä järjestyksessä?
  3. Mikä on lempioluesi?

  Tässä muuta this or that kysymys. Valitse mieluisempi ilman perusteluja.

  Keittiö vai sali?
  Kahvi vai tee?
  Sauna-iltama vai smökkibileet?
  Kasvisruoka vai liharuoka?
  Nachopelti vai pyttipannu?
  Kokous vai workshop?
  Kertikset vai kilisevät?
  Kova vai pehmeä?
  Pasta vai peruna?
  Kossu vai jallu?
  Jatkot vai sillis?
  Ruoka vai juoma?
  Wappusitsit vai Kaveri- ja perhesitsit?

  Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *