Ehdokas KV- ja maisterivastaavaksi: Jaakko Sääskilahti

Grüß Gott! Nimeni on Jaakko Sääskilahti ja olen neljännen vuoden prosessiteekkari. Haen Prosessiteekkarien KV- ja maisterivastaavaksi. Haluan auttaa integroimaan kansainväliset opiskelijat yhteisöömme sekä muovaamaan yhdistyksestämme kansainvälisempi. Mielestäni minulla on paljon annettavaa yhdistyksellemme, ja itselleni paras tapa kehittää toimintaamme olisi toimia ensi vuoden KV- ja maisterivastaavana.

Kiinnostukseni KV-toimintaa kohtaan alkoi jo fuksivuonna päättäessäni hakea uuden englanninkielisen kandiohjelman tuutoriksi. Samalla polulla jatkoin lähtiessäni vuodeksi Saksaan vaihtoon ja tänä syksynä KV-tuutoriksi. Varsinkin vaihtovuosi toi uutta näkökulmaa ja ideoita CHEM:n ja erityisesti PT:n kansainvälisen toiminnan kehittämiseen.

Korkeakoulumme yhdistyksillä on paljon hyviä asioita KV-toiminnassa, mutta rehellisesti olen sitä mieltä, että toiminnassa on paljon mahdollisuuksia kehitykseen. Varsinkin Prosessiteekkarit vielä hakee omaa kansainvälistä rooliaan kielikysymysten ja KV-opiskelijoiden integroimisen suhteen. Mielestäni ei ole tarkoituksenmukaista väkisin kääntää yhdistyksen koko järjestötoimintaa englanniksi, vaan tuoda kansainvälisyyttä luontevasti askel kerrallaan. Konkreettisena esimerkkinä ehdottaisin, että suomenkielisillä sitseillä olisi laululäsyssä muutama kappale englanniksi – pieni asia, mutta samalla tärkeä askel inklusiivisempien tapahtumien tekemiseen.

On tärkeää tuoda yhdistystoimintaa englanninkielisille jäsenille, mutta yhtä lailla tärkeää on tuoda kansainvälisyyttä PT:lle. Koko CHEM hyötyisi siitä, että KV-tapahtumat liikuttaisivat myös suomenkielistä jäsenistöä, ja tämä helpottaisi myös ulkomaisten opiskelijoiden integroimista korkeakouluumme. Ideaalitilanne olisi toimintakonsepti, joka olisi luonteeltaan automaattisesti englanninkielinen, mutta kohderyhmältään aidosti koko jäsenistön kattava. Esimerkiksi yhteistoiminta ulkomaisten sisarkiltojen kanssa olisi omiaan tekemään Prosessiteekkareista aidosti kansainvälinen yhdistys. Vaikka ulkosuhteet ovatkin sisä- ja ulkovastaavan tontilla, olisin enemmän kuin innokas edistämään yhdistyksemme ulkomaista sisarkiltatoimintaa ja tuomaan kansainvälisyyttä korkeakoulumme arkeen.

Tässä joitain ajatuksiani KV-toimintaan liittyen. Mikäli mieleen tulee lisää kysymyksiä, niin vastailen niihin mielelläni vaalisivuilla tai Telegramissa @pavunvarsi.

——————–

1. KV- ja maisterivastaavan tehtävä osana hallitusta on suhteellisen uusi. Mitkä asiat näet KV- ja maisterivastaavan tärkeimpinä tehtävinä ja miten kehittäisit toimenkuvaa?

KV- ja maisterivastaavan tärkeimmät tehtävät ovat vastata uusien maisterifuksien ja vaihtarien integroimisesta opiskelijakulttuuriin sekä kehittää PT:n kansainvälistä toimintaa. KV-vastaava myös tukee tarvittaessa fuksipäälliköitä englanninkielisten fuksien kasvatuksessa, vaikka vastuu heidän fuksikasvatuksestaan on kokonaisuudessaan päälliköillä.

Kehittäisin toimenkuvaa aivan ensinnäkin tarkentamalla KV- ja maisterivastaavan toimenkuvaa. Tällä hetkellä kansainvälinen sektori toimii fuksitoimikunnan alla, jolle löytyy perusteluja, mutta jonne se ei siitä huolimatta kuulu. Eriyttämällä KV- ja maisterisektorin omaksi toimikunnakseen antaisi jo itsessään paremmat mahdollisuudet tarkentaa pestin roolia ja vastuita, mikä todennäköisesti myös parantaisi fuksitoimikunnan toimintaa.

2. Kuinka huolehtisit suomen- ja englanninkielisten opiskelijoiden tasavertaisuudesta yhdistyksen toiminnassa?

Tärkein työkalu tasavertaisuuden suhteen on asian huomioiminen. En ole ihmistä tavannut, joka ei olisi sitä mieltä, että suomen- ja englanninkielisten opiskelijoiden pitää olla tasa-arvoisia, mutta kansainväliset opiskelijat tuppaavat aina välillä unohtumaan. Jotta kansainväliset opiskelijamme olisivat aidosti tasa-arvoisia, täytyy ensiksi tiedostaa, että tämä vaatii aktiivista huomioimista, ja KV- ja maisterivastaavana aikoisin pitää huolen, että englanninkieliset jäsenemme huomioidaan myös muilla sektoreilla kuin omallani.

Toinen asia mitä KV- ja maisterivastaavana tekisin, on aktiivinen keskustelu jäsenistön ja entisten viranhaltijoiden kanssa tasa-arvon kehittämisestä. Keskustelisin niin englanninkielisen jäsenistön kanssa ja kuuntelisin heidän mielipiteitään kuin myös edeltäjieni ajatuksia. Näen myös KVTMK:n roolin tärkeänä, kun ongelmakohtia ruvetaan ratkomaan.

3. Miten kansainvälisiä opiskelijoita ja englanninkielisen kandilinjan opiskelijoita voitaisiin kannustaa osallistumaan yhdistyksen toimintaan? Miten kannustaisit yleisesti jäsenistöä osallistumaan kansainväliseen toimintaan?

Yksi oleellisista kannustuskeinoista on luoda ilmapiiri, jonne myös kansainväliset ja englanninkieliset kandiopiskelijat kokevat itsensä tervetulleiksi. Tärkeimpänä konkreettisena asiana on tietysti inklusiiviset tapahtumat ja toiminta. Mutta sen sijaan, että tapahtumat ovat kaksikielisiä, pitäisi paino olla siinä, että kansainväliset opiskelijat löytävät paikkansa suomalaisten opiskelijoiden joukossa – jos kokee olevansa tervetullut porukkaan, on myös todennäköisempää, että osallistuu yhdistyksen toimintaan. Tämä toimii myös toiseen suuntaan – jos on jo tuntumaa toiminnasta kansainvälisten opiskelijoiden parissa, myös kynnys osallistua KV-tapahtumiin on matalampi.

Kannustaisin jäsenistöä osallistumaan kansainväliseen toimintaan tekemällä tapahtumia, jotka ovat luonteeltaan kansainvälisiä ja englanninkielisiä, mutta puhuttelevat sisällöllään myös suomenkielisiä opiskelijoita. Esimerkiksi yhteistoiminta ja tapahtumat ulkomaisten sisarkiltojen kanssa ovat tällaisia koko jäsenistöä koskettavia KV-tapahtumia.

2 Kommentit

 1. Around the World

  Heimoi Jaakko, mahtavaa, että olet hakenut tähän aivan upeaan virkaan!

  Minulla olisi sinulle muutama kysymys:

  1) Mainitsit hakemuksessasi yhteistyön ulkomaisten sisarkiltojen kanssa. Mitä sisarkiltoja PT:n olisi mielestäsi mahdollista saada ja mistä yliopistoista?
  2) Miten madaltaisit kynnystä osallistua KV-tapahtumiin?
  3) Virka, johon haet on mahdottoman hauska, mutta ajoittain hyvin työläs. Miten huolehdit omasta jaksamisesta ja hyvinvoinnista?
  4) Campari vai Sheridan’s?

  Vastaa
  • Jaakko Sääskilahti

   Hei Around the World ja kiitos kysymyksistä! Tässä ytimekkäät vastaukseni niihin:

   1) Sisarkiltojen suhteen kaikki ovet ovat mielestäni avoinna, mutta luontevinta olisi kuitenkin etsiä sisarkiltoja naapurissa sijaitsevista saman alan järjestöistä. Virossa mahdolliset yliopistot olisivat esimerkiksi Tallinnan teknillinen yliopisto sekä Tarton yliopisto. Ruotsissa luontevin olisi puolestaan KTH Tukholmassa.
   En lähtisi varsinkaan alkuvaiheessa etsimään sisarkiltoja kauempaa maailmalta, sillä etäisyyden lisäksi haasteen aiheuttaa huomattavan eri tavalla järjestäytynyt opiskelijakulttuuri. Esimerkiksi Münchenin teknillisessä yliopistossa toimi kyllä alamme ainejärjestö, mutta toimintaraamit olivat niin erilaiset, että en näe kyseistä järjestöä potentiaalisena sisarkiltana.
   2) Ihan ensimmäisenä täytyy todeta, että itse määrittelen KV-tapahtumiksi lähes kaikki tapahtumat, joiden pääkieli on selkeästi englanti. Pyrkisin madaltamaan kynnystä osallistua KV-tapahtumiin tekemällä tapahtumia, joiden konseptit ovat tuttuja ja turvallisia, sekä joissa päärooli on selkeästi yhdessä tekemisessä eikä kommunikoinnissa vieraalla kielellä.
   3) Itselleni suurin yksittäinen kysymys jaksamisen ja hyvinvoinnin suhteen on työtaakan hallinta ja sitä kautta stressinhallinta. Pyrkisin parantamaan tätä tekemällä itselleni päiviä viikossa, jolloin pystyn monen tunnin ajan täysin keskittymään esim. opintoihini tai yhdistyshommiin. Tätä kautta saisin tehtyä itselleni aikaa urheiluun ja nukkumiseen, jotka ovat molemmat avaintekijöitä omaan jaksamiseeni.
   4) Campari

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *