
Emma Räihä
HeiMoi!
Olen Emma Räihä, toisen vuoden prosessiteekkari, pääaineenani kemia ja materiaalitiede, ja haen rakkaan yhdistyksemme toiseksi fuksipäälliköksi vuodelle 2023.
Kun viime syksynä opintojani täällä aloittelin, en osannut kuvitellakaan, mitä kaikkea fuksivuosi ja teekkarius toisivat tullessaan; paljon hauskoja tapahtumia, ihania ihmisiä ja ikimuistoisia hetkiä. Fuksivuosi olikin heittämällä tähänastisen elämäni paras vuosi, ja olisi mahtavaa päästä järjestämään uusille fukseille vähintäänkin yhtä huikeaa fuksivuotta.
Lähdin jo viime vuonna aktiivisesti mukaan yhdistyksen toimintaan, ja apu-IE:nä olen oppinut paljon tapahtumien järjestämisestä ja siihen liittyvistä käytännön asioista. Toimin myös viime keväänä Kavitaatiossa yhtenä pääkavitaattorina, mikä opetti pitämään myös hieman isompaa kokonaisuutta kasassa. Lisäksi olen osallistunut vapaaehtoisena muidenkin tapahtumien järjestämiseen, ja olen nauttinut näistä hommista paljon. Tänä syksynä olen ISOna päässyt pyörimään myös jonkin verran fuksien kanssa, ja jo fuksivuonna herännyt kiinnostus ja ajatus tähän virkaan hakemisesta vahvistui entisestään. Ja mikäs olisikaan parempaa kuin saada yhdistettyä sekä fuksikasvatus että tapahtumien järjestäminen fuksipäällikkönä!
Kuvailisin itseäni positiiviseksi, tunnolliseksi ja luotettavaksi työpariksi. Olen avoin ja utelias kaikkea uutta kohtaan, ja uusien ihmisten kohtaaminen ja ylipäätään ihmisten kanssa oleminen ja yhdessä tekeminen on lähellä sydäntäni. En ota elämää tai itseäni turhan vakavasti, minkä takia myös heittäytymiskykyä löytyy. Ennen opiskelujen alkua työskentelin pari vuotta ravintola-alalla vuoropäällikkönä, joten tiimityöskentely, vastuu ja porukan johtaminen on tuttua, sekä vuorovaikutustaidot erilaisiin ihmisiin parantuivat entisestään. Nuorempana toimin myös rippileireillä isosena ja apuohjaajana, sekä tukioppilaana, ja koen, että näistä kaikista tehtävistä olen saanut paljon sellaista, mitä fuksipäällikkönä voisin hyödyntää.
Fuksipäällikön virka on aikaa vievä, ja varmasti vaativa, mutta uskon, että tuo 1,5 vuotta kestävä ajanjakso antaa niin paljon enemmän kuin ottaa. Fuksien kasvatus uudesta ja jännittävästä ympäristöstä osaksi tätä mahtavaa teekkariyhteisöä ja prosessiteekkariutta olisi suuri kunnia ja tehtävä, johon minulla olisi valtavasti intoa ja motivaatiota.
Teekkarius merkitsee minulle ennen kaikkea yhteisöllisyyttä ja kulttuuria, johon kaikki otetaan lämpimästi vastaan, jossa pidetään yhdessä hauskaa, ja järjestetään ja tehdään erilaisia juttuja kaikkien iloksi, sekä arvostetaan, kannustetaan ja autetaan toisiamme. Tähän huikeaan maailmaan haluaisin olla johdattelemassa uusia fukseja, ja kasvattaa heistä aitoja Prosessiteekkareita.
Minuun voipi olla yhteydessä telegrammissa @emmaraiha mikäli mieleen tulee kysyttävää tai muuta asiaa :).
1. Jos sinut valitaan fuksipäälliköksi, mitkä ovat tavoitteesi seuraavalle 1,5 vuodelle? Miten kehittäisit fuksitoiminnan eri osa-alueita? Mitä haluaisit säilyttää?
Tärkeimpänä tavoitteena olisi tietysti järjestää fukseille hauska ja ikimuistoinen fuksivuosi, jonka aikana fuksit löytäisivät oman paikkansa teekkariyhteisössä. Haluaisin myös olla kannustamassa heitä aktiivisiksi PT:n jäseniksi, jotta he lähtisivät yhdistyksen toimintaan mukaan myös fuksivuoden jälkeen. PT:llä on jo nyt ollut mielestäni paljon erilaisia tapahtumia, ja haluaisin pitää siitä kiinni jatkossakin, jotta fuksitoiminnasta löytyisi monipuolisesti erilaista tapahtumaa ja tekemistä jokaiselle. Tapahtumia voisi toki lähteä kehittämään hieman mahdollisten uusien ideoiden tai aikaisemmista tapahtumista saadun palautteen perusteella. Koen myös kiltojen välisen yhteistyön ylläpitämisen tärkeänä, jotta jatkossakin voitaisiin järjestää erilaisia tapahtumia yhdessä muiden alojen fuksien kanssa.
2. Opiskelijat, jotka eivät tunne kuuluvansa johonkin yhteisöön tai saa opiskelujen alussa muodostettua suhteita opiskelijatovereihinsa, jäävät usein jälkeen opinnoissaan. Millä keinoin kaikki fuksit onnistutaan integroimaan johonkin yhteisöön tai löytämään oman porukkansa?
Haluaisin lisätä ryhmäyttävää toimintaa omissa fuksiryhmissä heti opiskelujen alkuvaiheessa. Monille nuo pienemmät ryhmät tarjoavat tukea ja turvaa, mutta valitettavan moni ei ehdi tutustua omiin ryhmäläisiinsä kovin hyvin. Tähän vaadittaisiin ISOilta ehkä hieman suurempaa työpanosta, jos heti alussa järjestettäisiin esimerkiksi hengailuilta oman ryhmän kanssa, tai sovittaisiin säännöllisesti yhteisiä lounashetkiä tms. Tähän voisi myös mahdollisesti miettiä jotain yhteistä tekemistä yhdessä toisen fuksiryhmän kanssa. Joissain tapahtumissa myös sekoitetut/arvotut ryhmät voisivat tuoda mahdollisuuden tutustua laajemmin muihinkin kuin vain omaan kaveriporukkaan. Pidän myös tärkeänä Aallon erilaisten kerhojen ja järjestöjen toimintaa, ja on hyvä, että niitä esitellään fukseille heti alussa esim. Otasuunnistuksessa. Haluaisin kannustaa fukseja tutustumaan näiden toimintaan, ja tiedottaa kerhojen järjestämistä fuksitapahtumista yms. joissa kiinnostuneet voisivat matalalla kynnyksellä käydä tutustumassa heidän toimintaansa.
3. Miten valmistautuisit edellä mainittuihin kysymyksiin, kun huomioidaan PT:n suuri fuksimäärä ja sisäänoton mahdollinen kasvu vielä seuraavanakin vuonna?
Suuri fuksimäärä valitettavasti aiheuttaa sen, että jokaisen yksittäisen fuksin huomaaminen vaikeutuu. Tietenkin fuksipäällikkönä olisi tärkeää pitää silmät ja korvat auki, jotta yksinäisyys tai muut ongelmat huomattaisiin, mutta myös ISOt voisivat olla suurena apuna tässä ryhmäyttäessään omia fuksiryhmiään. Toivoisin myös, että ISOt kertoisivat matalalla kynnyksellä fuksipäälliköille, mikäli huomaisivat vuoden aikana jonkun fuksin vetäytyvän tms. Tapahtumien järjestämisessä puolestaan suuri määrä fukseja aiheuttaa varmasti jonkin verran ongelmia tapahtumatiloja valitessa. Alkusyksystä, kun on kaikista tärkeintä saada mahdollisimmat monet ja mielellään kaikki fuksit tapahtumiin mukaan, pystyy onneksi olemaan ulkona (toki Suomen sääolot voivat tehdä tästä enemmän tai vähemmän haastavaa :D), jolloin tilarajoitteita ei onneksi ole.
4. Miten edistäisit suomen- ja englanninkielisten kandifuksien välistä yhdenvertaisuutta?
Kaikki tiedotus tulisi tietenkin hoitaa myös englanniksi, kuten on toimittukin. Myös fuksien omissa jutuissa, kuten CanCan, raksailut ja Kavitaation järjestäminen, tulisi ainakin tiedottaa englanniksi, ja tarvittaessa käyttää englantia, jotta kaikki fuksit voisivat näihin yhdenvertaisesti osallistua. Mielestäni voisi olla myös hyvä idea järjestää pari pelkästään englanninkielistä tapahtumaa, tai vähintäänkin huolehtia sekaryhmien muodostamisesta. Tämä voisi rohkaista suomen- ja englanninkielisiä fukseja tutustumaan toisiinsa, ja ennen kaikkea, englanninkielisiä osallistumaan tapahtumiin ja PT:n toimintaan enemmän. Tässä yhteistyö KV- ja maisterivastaavan kanssa olisi tärkeää. Myös vanhempien englanninkielisten opiskelijoiden kokemuksia voisi kysellä ja hyödyntää.
5. Fuksipäällikkönä toimiminen on tiimityöskentelyä. Millaisen työparin haluaisit itsellesi ja millainen pari itse olisit? Kuinka omalla toiminnallasi pidät hyvää paridynamiikkaa yllä?
Ennen kaikkea haluaisin parin, joka olisi yhtä innostunut ja motivoitunut fuksipäällikön tehtävään kuin itse olen. Haluaisin myös pystyä luottamaan pariini, jotta tietäisin, että pysymme aikataulussa ja kaikki tarvittavat asiat saataisiin hoidettua kunnolla. Molempien työpanos pitäisi olla saman arvoinen, eikä niin, että toinen tekisi jatkuvasti enemmän. Toki joustavuutta pitäisi myös löytyä, jos toinen esimerkiksi sairastelun takia pystyisi hetkellisesti tekemään vähemmän hommia. Arvostan myös rehellisyyttä, avoimuutta sekä kykyä kuunnella toista aidosti. Ideoita pitää pystyä heittämään puolin ja toisin, jolloin on tärkeää, että arvostaa myös toisen mielipiteitä ja ajatuksia, ja näitä voi yhdessä lähteä ideoimaan ja kehittämään eteenpäin. Olisi hienoa, jos huumorintajua ja heittäytymiskykyä löytyisi, jottei tekeminen olisi liian vakavaa, vaan meillä olisi hauskaa tehdä töitä yhdessä. Luonnollisesti pyrin itse tähän kaikkeen, mitä toiselta toivon. Luulen, että hyvä paridynamiikka toteutuu ja pysyy yllä, jos molemmat toimivat toista kunnioittaen ja hommia tehdään positiivisella asenteella.
Moikka Emma! Kivaa, että pälehommat kiinnostaa, tässäpä pari kinkkistä kysymystä:
1. Fuksipäällikköhommat vievät aika paljon aikaa. Miten olet ajatellut ajoittaa opinnot tulevalle 1,5 vuodelle, mikäli tulet valituksi?
2. Välillä tapahtumanjärjestäminen vaatii aamuyöhön asti siivoamista tai hyvin aikaisia aamuherätyksiä. Useimmiten tapahtuman järjestely alkaa puolen päivän jälkeen iltapäivällä. Oletko varautunut näihin vaihteleviin ”työ”aikoihin?
Tsemppiä hakurumbaan!
Moikka!
1. Olen tietoinen siitä, että opinnoille ei jäisi niin paljoa aikaa. Tietenkin pyrkisin suorittamaan jonkin verran kursseja oman jaksamisen ja aikataulujeni mukaan, mutta haluaisin ensisijaisesti keskittyä fuksipäällikön hommiin sekä siihen, että saan tarvittavan määrän lepoa ja omaa aikaa. Kursseja voi aina yrittää suorittaa ja keskeyttää tarvittaessa, enkä ottaisi liikaa stressiä noppien kertymisestä. Olen myös suunnitellut suorittavani kandin neljään vuoteen, mikä antaa mahdollisuuden ottaa opiskelujen kannalta rennommin.
2. Vaihtelevat työajat eivät ole minulle ongelma ja olen varautunut niihin hakiessani fuksipäälliköksi. Apu-IE:nä sekä muissa tapahtumissa vapaaehtoisena pyöriessä erilaiset työajat, myös aamuyöhön asti kestävät siivoamiset ovat tulleet tutuiksi.
Kiitos kysymyksistä! 🙂