Ehdokas Fuksipäälliköksi: Eveliina Palo

Moi! Olen Eveliina Palo, 21-vuotias toisen vuoden opiskelija biotuotteet-pääaineessa. Haen fuksipäälliköksi Prosessiteekkareiden hallitukseen 2021, koska haluan olla mukana kasvattamassa uutta teekkarisukupolvea. Kokemusta yhdistystoiminnasta minulle on ehtinyt kertyä apu-IE:nä, Kavitaation ohjelmavastaavana sekä vastuuISO:na. Olen kokenut eri toimihenkilötehtävissä toimimisen erittäin antoisana ja mukavana ja haluaisin päästä vielä enemmän osallistumaan Prosessiteekkareiden toimintaan. Luonteeltani olen avoin, sosiaalinen, auttavainen, tarkka ja ahkera. En tykkää viettää aikaa yksin kotona vaan viihdyn parhaiten ihmisten seurassa.

Oman fuksivuoteni tapahtumat ja kohtaamiset ovat jääneet ikimuistoisina mieleeni, ja haluaisin tarjota samanlaisia upeita kokemuksia myös uusille fukseille. Vaikka kaikki varmasti toivomme, että ensi syksynä koronatilanne olisi jo helpottanut, täytyy varautua poikkeusolojen jatkumiseen. Fuksien integroiminen yhteisöön on erittäin tärkeää. Itse muutin fuksina Otaniemeen kaukaa Kemistä ja olisin ollut kyllä todella yksin ilman uusia ystäviä. Siksi mielestäni maailmantilanteen salliessa kohtaamisia uusien fuksien välillä tulisi järjestää mahdollisimman paljon, tietysti kaikkien turvallisuus huomioon ottaen, vaikkapa sitten pienemmissä ryhmissä. Uskon, että myös oma kokemukseni pääkaupunkiseudun ulkopuolelta muuttaneena tarjoaisi samaistumispintaa samassa tilanteessa oleville fukseille.

Jos herää kysymyksiä, vastaan mielelläni tuossa alla tai sitten telegramissa yksityisesti @evepalo 🙂

Kysymykset

1. Jos sinut valitaan fuksipäälliköksi, mitkä ovat tavoitteesi seuraavalle 1.5 vuodelle? Miten kehittäisit fuksitoiminnan eri osa-alueita?

Tärkeimmät tavoitteeni fuksipäällikkönä olisivat, maailmantilanteesta riippumatta, saada fuksit tutustumaan toisiinsa ja teekkarikulttuuriin. Näiden kahden tavoitteen saavuttamiseksi olen valmis tekemään parhaani. Lisäksi haluan luoda rennon ilmapiirin, jossa fuksit uskaltavat ottaa fuksipäälliköihin yhteyttä matalalla kynnyksellä. Yhdistystoiminnan jatkuvuuden takaamiseksi on myös tärkeää kannustaa fukseja mukaan yhdistystoimintaan.

2. Opiskelijat, jotka eivät tunne kuuluvansa johonkin yhteisöön tai saa opiskelujen alussa muodostettua suhteita opiskelijatovereihinsa, jäävät usein jälkeen opinnoissaan. Millä keinoin kaikki fuksit onnistutaan integroimaan johonkin yhteisöön tai löytämään edes sen oman porukkansa?

Koen, että tärkeimmät hetket fuksien integroinnissa ovat ihan ensimmäiset päivät orientaatioviikolla. Siksi yrittäisin parhaani mukaan innostaa fukseja mukaan orientaatioviikon tapahtumiin ja myös waraslähtöön. Moni löytää parhaat ystävänsä omasta fuksiryhmästään, mutta kaikilla ne samanhenkiset ihmiset eivät satu samaan noin 10 hengen ryhmään. Tämän takia on tärkeää järjestää tapahtumia eri fuksiryhmien kesken ja koronatilanteen salliessa tietysti mahdollisimman paljon kaikkien fuksien kesken. Opiskelukavereiden tärkeys on korostunut etäopiskelun aikana, joten jos sitä joudutaan jatkamaan, voisi fukseille järjestää jonkinlaisia yhteisiä opiskeluhetkiä pienissä ryhmissä. Mielestäni olisi tärkeää myös muistaa esitellä Aallon muita yhdistyksiä fukseille aktiivisesti.

3. Miten valmistautuisit edellä mainittuihin kysymyksiin, jos esimerkiksi kokoontumisrajoitukset jatkuisivat edelleen ensi syksynä?

Tärkeintä olisi, että fuksit pääsisivät näkemään toisiaan livenä mahdollisimman paljon, edes pienissä ryhmissä ja/tai ulkona, jos kokoontumisrajoitukset sen sallivat. Mikäli tämä ei onnistu, täytyy aktiivisesti järjestää etätapahtumia esimerkiksi Zoomissa ja Discordissa. Mielestäni tämän vuoden fuksipäälliköt ja hallitus ovat hoitaneet fuksikasvatuksen hienosti yllättävässä ja täysin uudenlaisessa maailmantilanteessa. Uskon, että Lauran ja Valtterin toiminnasta voimme ensi vuonna ottaa paljon mallia, etenkin jos koronarajoitukset jatkuvat yhä syksyllä. Nyt kun se on mahdollista, valmistautuisin tietysti parini kanssa jo hyvissä ajoin poikkeusolojen mahdolliseen jatkumiseen.

4. Miten edistäisit suomen- ja englanninkielisten kandiopiskelijoiden välistä yhdenvertaisuutta?

Mielestäni tänä syksynä toteutetut omat lähdöt ja kattaukset englanniksi ovat olleet hyvä ratkaisu osallistaa myös englanninkielisiä fukseja tapahtumiin. Olisi kuitenkin mukava myös saada suomen- ja englanninkielisiä fukseja tutustumaan toisiinsa yhä enemmän. Tämä onnistuu esimerkiksi yhteisillä bileillä ja illanvietoilla. Kaikkien tapahtumien muuttaminen kokonaan englanniksi ei mielestäni ole paras idea, sillä moni suomenkielinen fuksi saattaa arastaa englannin puhumista. Voitaisiin kuitenkin pohtia, olisiko vielä nykyistä enemmän tapahtumissa ohjeita kertoa sekä suomeksi että englanniksi. Rastikiertelyissä voitaisiin arpoa ryhmät vaikkapa niin, että omaan ryhmään saa valita yhden kaverin. Ilmoittautumisen yhteydessä voitaisiin kysyä innokkuudesta liittyä englanninkieliseen ryhmään. Kaikki tiedotus on myös tärkeää jatkossakin olla saatavilla molemmilla kielillä.

5. Fuksipäällikkönä toimiminen on tiimityöskentelyä. Millaisen työparin haluaisit itsellesi ja millainen pari itse olisit? Kuinka omalla toiminnallasi pidät hyvää paridynamiikkaa yllä?

Olisin itse parina kannustava, rehellinen ja ahkera. Toivoisin omalta pariltani samoja piirteitä. Itselleni sujuva ja rehellinen kanssakäynti on erittäin tärkeää. Pitää kuitenkin muistaa pitää rento ilmapiiri yllä, eikä työnteko saa olla liian vakavaa. Vaikka tehtävät hoidetaan ajallaan ja hyvin, tehtäisiin hommia silti hymy huulilla ja pilke silmäkulmassa.

11 Kommentit

 1. Fuksipäällikkö VIII

  hei, alla pari kyssäriä

  1. Mitä mieltä olet PTn fuksiperinteistä? Mikä tekee hyvän perinteen?

  2. Tärkein tavoitteesi fuksipäällikkönä? Entä hallituksen jäsenenä?

  3. Fuksipäällikkönä tulet valitsemaan ISOVastaavan. Mitä ominaisuuksia haet? Minkälaista dynamiikkaa toivot fuksipäällikön ja ISOvastaavan välillä olevan?

  tsemppiä hakuun 🙂

  Vastaa
  • Eveliina Palo

   1. Mielestäni PT:n fuksiperinteet ovat todella kivoja. Hyvän perinteen tekee esimerkiksi tarinallisuus, joka näkyy hauskasti prosessin käynnistyksen, optimoinnin ja alasajon kytkeytyessä yhteen. Hieno lisä tähän oli tänä vuonna lanseerattu kolmeosainen haalaramierkki, joka koostuu näistä tapahtumista. Tätä uutta perinnettä lähtisin mieluusti jatkamaan. Prosessin käynnistys on hieno ja arvokas tilaisuus heti ensimmäisenä koulupäivänä, hyviä jatkoja unohtamatta. Ensimmäisen tapahtuman merkitys onkin hyvin tärkeä ensivaikutelman luoja fukseille.

   2. Tärkeimmät tavoitteeni fuksipäällikkönä olisi saada fuksit tutustumaan toisiinsa heti opintojen alussa ja innostumaan tapahtumista. Tätä kautta saataisiin teekkarikulttuuria sitten esitetyä fukseille. Tärkein tavoitteeni hallituksen jäsenenä olisi pitää yllä hyvää ryhmädynamiikkaa, missä kaikilla on mukava tehdä hommia ja jokainen saa työnsä hoidettua.

   3. ISOvastaavalta toivon auktoriteettia ja rentoa otetta. ISOvastaavan pitää olla innostava ISOilleen, ja hänellä pitää olla selkeä käsitys siitä, millaisia ISOja hän haluaa valita ja kouluttaa. Haluaisin, että fuksipäälliköillä ja ISOvastaavalla olisi mukavat välit, ja että yhteydenpito toimisi hyvin molempiin suuntiin. Kuulisin myös ISOvastaavalta mieluusti ideoita tapahtumien kehittämiseen.

   Vastaa
 2. Traktorin pohjoisempi fuksipäällikkö '20

  Hellurei!
  Mahtavaa, että olet Eve hakenut Fuksipäällikön vaativaan, mutta sitäkin opettavaisempaan virkaan!

  Muutama hassu kysymys, johon toivoisin vastauksia 🙂

  1. Fuksipäällikkönä toimiminen on erityisesti parityö, jossa yhteistyökykyisyys ja kompromissienkin teko korostuu eri asioissa.
  Millainen tiimipelaaja olet ja millä tavoin haluaisit tehdä ja kehittää yhteistyötä esimerkiksi ISOvastaavan ja KV-vastaavan kanssa?

  2. Fuksipäällikön virka on 1.5 vuotinen ja virkaan kuuluu paljon kiireisiäkin aikoja ja pikkuhommia, jolloin muulle vapaa ajalle voi jäädä vähän aikaa.
  Miten varmistaisit oman ja parisi jaksamisen pitkän pestin aikana, jolloin voi olla hektisiäkin hetkiä tehtävässä?

  3. Onko sinulla jokin uudentyylinen tapahtuma, jonka haluaisit toteuttaa PT:n fuksikasvatuksessa tai jokin viime vuosina järkätty tapahtuma jota haluaisit erityisesti kehittää eteenpäin vielä toimivammaksi konseptiksi?

  Vastaa
 3. Eveliina Palo

  1. Olen hyvä tiimipelaaja ja tulen kaikenlaisten ihmisten kanssa toimeen. Uskallan sanoa myös suoraan, jos yhteistyössä jokin tökkii, ja tätä toivon myös muilta ihmisiltä. Kuuntelen mielelläni erilaisia näkökulmia asioihin ja olen valmis niiden pohjalta tekemään kompromisseja. Olen myös kannustava ja positiivinen ihminen, joten uskon, että minun kanssani olisi ihan kiva tehdä fuksipäällikön hommia. ISOvastaavan ottaisin tiiviisti mukaan tapahtumien suunnitteluun, jotta hänellä olisi selkeä kuva siitä, mihin ISOja tapahtumassa tarvitaan. KV-vastaavan kanssa järjetäisin mielelläni jotain yhteistapahtumia esimerkiksi suomen- ja englanninkielisten fuksien sekä uusien KV-maisteriopiskelijoiden ja vaihtareiden kesken.

  2. Tekisin itselleni viikkokalenteriin aikataulun, johon kirjaisin koulu- ja yhdistyshommat. Ajattelin myös jättää kursseja hieman vähemmälle mahdollisen hallituspestin tai ainakin ensi syksyn ajaksi. Viikosta ottaisin ainakin yhden päivän, esimerkiksi sunnuntain, jonka pyhittäisin kokonaan levolle ja vapaa-ajalle. Tykkään myös lenkkeillä ja käydä salilla, koska silloin saa aina hetkeksi ajatukset pois muista asioista. Parin kanssa pitäisi pystyä olemaan täysin rehellinen omasta jaksamisesta, jolloin toisen ollessa väsyneempi tai kiireisempi, voisi toinen ottaa hetkellisesti hieman enemmän vastuuta. Uskon myös, etteivät hallitushommat rasita samalla tavalla kuin esimerkiksi kouluhommat, sillä niitä tehdään ihmisten kanssa ja mukavien asioiden eteen.

  3. Ainakaan vielä mieleeni ei ole tullut mitään kokonaan uutta tapahtumaa. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty CHEM-appro oli mielestäni paljon hauskempi tapa tutustua vanhoihin kiltoihin kuin aikaisempi CHEM-kiva. Toisaalta orientaatioviikolle lisättynä approt olisivat varmaan vähän liikaa, mutta hieman myöhemmin syksyllä mielestäni tosi hyvä idea. Orientaatioviikolla voitaisiin toki jo myös jollain tavalla esitellä vanhoja kiltoja enkä näe, että olisi mitenkään mahdotonta myöskään järjestää sekä CHEM-kivaa että CHEM-approja.

  Vastaa
  • Eveliina Palo

   Tämä oli siis vastaus Traktorin pohjoisemman fuksipäällikön ’20 kysymyksiin 😀

   Vastaa
 4. Se inasen eteläisempi traktorikuski

  Hei Eveliina! Tässä pari kysymystä:

  1.
  Fuksipäälliköiden vastuulla on myös pitää huoli siitä, että fuksit tietävät, missä mennään ja mitä tapahtuu. Fuksivuosi ja varsinkin syksyn ensimmäiset viikot ovat täynnä kaikenlaista uutta asiaa. Miten hoitaisit tiedottamista ja varmistaisit, että oleellinen tieto on mennyt perille? Samalla tietenkin huolehtien, etteivät fuksit niin sanotusti hämmenny 😀

  2.
  Homma voi välillä olla hektistäkin ja esimerkiksi kesken tapahtuman saattaa tulla vastaan jos jonkinlaista yllätystä. Miten toimisit varmistaaksesi tilanteiden sujuvuuden ja ongelmien ratkaisun, mutta samalla kuitenkin maksimoisit fukseille lähestyttävyyden ja läsnä-olon?

  Onnea hakuun!

  Vastaa
  • Eveliina Palo

   1. Mielestäni nykyinen malli eri alustojen (PäleWiikkis, Pälekannu, PT-fuksit -ryhmä) yhdistämisestä on ihan toimiva. Lisäksi voisi muistutella ISOja ainakin alussa kertomaan tulevista tapahtumista fukseille ja kannustamaan heitä mukaan. Tiedon perille menoa voisi tiedustella ISOjen kautta fukseilta esim. pollien kautta. Itse esimerkiksi vastuuISOna olen aina välillä laittanut meidän fuksiryhmän chattiin polleja tyyliin ”Joko oot ilmonnu fuksigaalaan?” ja vastausvaihtoehdot on olleet luokkaa ”Tietty!”, ”En pääse :(” ja ”Huhhuh hyvä ku muistutit”.

   2. Jonkinlaisessa yllättävässä ongelmatilanteessa sopisin parini kanssa niin, että toinen hoitaa ilmenneen ongelman ja toinen jatkaa tapahtuman ohjaamista / tapahtumassa läsnäoloa, jos vain mahdollista. Jos toinen joutuisi lähtemään vaikka kauppaan, nakittaisimme hänelle tarvittaessa esimerkiksi pari ISOa kaveriksi.

   Vastaa
 5. Fuksipäällikkö XII

  Hei! Mahtavaa että olet päättänyt hakea fuksipäälliköksi! Ja eikun suoraan grillin pariin:

  1. Mikä on mielestäsi kipparin tärkein ominaisuus ja miten täytät tämän ominaisuuden?
  2. Parityö- ja ryhmätyötaidot ovat ehdottoman tärkeitä Fuksipäällikön virassa, kuinka varmistat sen että saatte jaettua hommat tasapuolisesti ja että komminkointi sujuu sinun ja parisi välillä? Entä sinun ja hallituksen välillä? Entä sinun ja PTFTMK:n välillä? Entä sinun ja FTMK:n välillä?
  3. Mitä tapahtumia/mahdollisuuksia lisäisit ja mitä mahdollisesti ottaisit pois tai jättäisit tekemättä 1,5-vuotisen pestisi aikana? Millaisia taas säilyttäisit?

  Vastaa
  • Eveliina Palo

   1. Kipparin tärkein opminaisuus on olla innostava, jotta fuksit innostuvat tapahtumista, tutustuvat teekkarikulttuuriin ja lähtevät mukaan toimintaan. Uskon, että täytän tämän ominaisuuden oikein hyvin, sillä innostun itse helposti ja uskon, että se näkyy ja tarttuu myös muihin.

   2. Tärkeintä kaikessa kanssakäynnissä on, että sille löytyy jokin selkeä kanava, esimerkiksi Telegram-ryhmä. En usko että kommunikointi tulee olemaan minulle ongelma, sillä olen sosiaalisesti taitava, suorasanainen ja empaattinen tyyppi. Pitää myös aktiivisesti kysyä hiljaisemmilta osapuolilta mielipiteitä asioista. Toivoisin kuitenkin, että ainakin oma päleparini uskaltaisi sanoa ideansa ja mielipiteensä kyselemättäkin. Työnjako parin kanssa onnistuu kyllä varmasti keskustelemalla. Ja jos sitten alkaakin tuntua, ettei hommat menneetkään ihan tasan, pitää siitä uskaltaa sanoa toiselle, jolloin jakoa voidaan arvioida uudelleen.

   3. Suurin osa PT:n fuksitapahtumista ovat mielestäni todella hyviä, enkä lähtisi hyväksi todettua turhaan muuttamaan. CHEM-kivan sijaan kannattaisin kuitenkin tämän syksyn versiota, CHEM-approja. Jos koronarajoitukset jatkuvat vielä ensi syksynä, joutuisimme varmasti suunnittelemaan jotain uudenlaisia tapahtumia. Valtterin ja Lauran ideoita tältä vuodelta kannattaisi kuitenkin tietenkin hyödyntää, mikäli tilanne jatkuu samantapaisena. Esimerkiksi Halloween-tapahtuma Inkubion kanssa oli mielestäni onnistunut tapahtuma, jossa fuksit pääsivät tutustumaan muihinkin kuin PT:läisiin.

   Vastaa
 6. Fuksipäällikkö XIII

  Hei!

  Alla olisi pari lyhyttä kyssäriä, joihin ei välttämättä löydy lyhyttä vastausta.

  1. Mitä teekkarius on?

  2. Millaista yhteistyötä toivoisit vanhojen kiltojen kanssa?

  3. Millaisia odotuksia sinulla on mahdolliselta 1,5 vuodelta?

  Lykkyä pyttyyn!

  Vastaa
  • Eveliina Palo

   1. Teekkariudelle on varmasti yhtä monta määritelmää kuin on teekkareitakin. Itselleni teekkarius on tärkeä osa identiteettiäni. Se on pilke silmäkulmassa tekemistä, toisten auttamista ja kannustamista, yhteisöllisyyttä, juhlimista ja opiskelua, sistaamista ja laulamista, vanhoja perinteitä.

   2. Niin kuin jo aiempaan kysymykseen vastasin, vaihtaisin vanhojen kiltojen esittelyn CHEm-kivasta CHEM-approille. Tämä on varmasti sekä järjestäjille että osallistujille mukavampi tapa esitellä vanhat killat fukseille. Fuksipistekorttiin voisi esimerkiksi lisätä vapaaehtoisiin pisteisiin kaikkien kolmen vanhan killan tapahtumalle pisteen. Näin kannustaisimme fukseja tutustumaan kunkin killan toimintaan. Jottei fuksien tarvitsisi heti liittyä kaikkiin kolmeen kiltaan, voisimme neuvotella vanhojen kiltojen kanssa jonkinlaisen fuksitapahtuman, johon ei tarvitse killan jäsenyyttä. Esimerkiksi PJK:n fuksiexcu on tästä mielestäni hyvä esimerkki. Tämän onnistuminen vaatisi tietysti myös vanhojen kiltojen halukkuutta osallistua, mutta uskon, että hekin ottaisivat mielellään uusia opiskelijoita toimintaansa mukaan. Lisääksi IE:n järjestämät yhteistapahtumat ovat olleet onnistuneita. Varsinkin korkeakoulusitsit ovat oikein mukava tapahtuma.

   3. Odotukset mahdolliselle 1,5 vuodelle fuksipäällikön roolissa ovat todella korkeat! Uskon, että saisin kokea ainutlaatuisia kokemuksia fuksien kanssa, Prosessiteekkareiden hallituksessa ja FTMK:ssa. Odotan mahdollisesta pestistä myös melko työlästä, mutta siihen työmäärään olen valmis sitoutumaan. Rakastan oppia uutta ja toivonkin oppivani ainakin yhdistysten toiminnasta, tiimityöstä ja tapahtumien järjestämisestä paljon.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *