Ehdokas IE:ksi: Iiro Peuhkuri

Iiro tässä hei!

Lyhyesti: Hakisin siis PT:n 2021 hallitukseen emännän pestiin.

Opiskelen kolmatta vuotta, ja tässä alkaa olla toinen vuosi takana apu-IE:n ja prosessinhoitajan hommissa. Näissä tehtävissä on jonkin verran vastuuta päässyt ottamaan ja koen voivani harpata suuremman vastuun saappaisiin. Olen myös nauttinut tekemisestä, joka on virkojen mukana tullut, ja kiitos siitä, kun asiat on saatu sujumaan ja kanssaopiskelijoiden viihtymistä on saatu parannettua, on ollut palkitsevaa, silloinkin kun se on jäänyt muilta huomaamatta.

Vanhoja on kiva muistella, mutta katseet on silti suunnattava eteenpäin. Edessä olisi kuitenkin haastava vuosi IE:n saappaissa, 2021 hallitus on kuitenkin ensimmäinen hallitus, joka alusta alkaen tietää edessä olevan koronavuosi. Tuossa Villen kanssa (niin siis haen Ville Lindströmin IE parina), kun vähän ajatuksia palloteltiin, hyvin samoilla linjoilla oltiin siitä, että vuoden haasteita tulee olemaan PT:n IE, apu-IE ja tapahtumakulttuurin ylläpitäminen turvallisesti poikkeusolojen puitteissa.

Kysymyksiin vastailen mieluusti kanavalla, jonka parhaaksi koet.

-Iiro Peuhkuri

@IiroP

Kysymykset

1. Koronavirus on hankaloittanut yhdistyksen tapahtumien järjestämistä huomattavasti kuluneen vuoden aikana. Millaisia tapahtumia sinä haluaisit järjestää ensi vuonna, ottaen huomioon mahdolliset kokoontumisrajoitukset?

Tapahtumien järjestämisessä tietenkin mennään silloisen AYY:n ja hallinnon ohjeistuksen mukaisesti, ja järjestetään mahdollisimman turvallisesti, esimerkiksi kunhan tässä kelit hieman lämpenevät, niin ulkotapahtumissa on kuitenkin helpompi pitää turvavälejä. Ohjeistukset rajoittavat etenkin tapahtumien samanaikaisten osallistujien määrää. Tämä tuottaa haasteen PT:n ollessa aktiivisesti tapahtumiin osallistuvien jäsenten suhteen melko väkirikas. Tapahtumien järjestäminen etäyhteydellä on tietenkin mahdollista, mutta näissä pitää tarkkaan pohtia, kuinka pystyttäisiin tarjoamaan tapahtumassa arvoa jäsenistölle, 100 hengen kaoottinen Zoom-puhelu ei liene kenenkään mielestä olla tavoiteltavaa. Fyysisten tapahtumien suhteen on mahdollista järjestää sama tapahtuma useammassa pienemmässä erässä (kuten Fuksigaala oli) ja lisäämällä pienempien tapahtumien määrää. (Useaa pientä tapahtumaa järjestäessä on kuitenkin pidettävä mielessä, ettei laadusta ruveta tinkimään vain tapahtumien määrän lisäämiseksi.)

 2. Millaisena näet yhdistyksen tapahtumatarjonnan ylipäätään? Pitäisikö jotain tapahtumia muuttaa tai poistaa? Millaisia tapahtumia haluaisit lisää?

Mielestäni PT:llä tapahtuma kirjo on pääsääntäisesti ollut sopivan laajaa, eikä mieleeni tule tapahtumaa, jonka konseptissa tai toteutuksessa olisi itsessään mitään väärää. Tosin tämänhetkisen maailmantilanteen johdosta pitää pohtia joutuuko (vai voiko) joitakin tapahtumia ja perinteitä uudelleen muotoilla, jotta vähitellen kasvava tapahtumakulttuuriperintö ei täysin katoaisi, vaan saisi ehkä hieman erilaisen uuden muodon. Itse ehkä kaipaisin hieman enemmän vapaa hengailu tyyppisiä tapahtumia, tosin taitaisi olla edessä hieman vaikea vuosi emäntänä näitä lisätä.

3. Kuinka huomioisit kansainväliset opiskelijat tapahtumissa?

Mielestäni tärkeintä on olla helposti lähestyttävissä, ja kaikessa viestinnässä näkyy, että kaikki ovat tervetulleita, tai ainakin näkyy, että on selvästi yritetty toivottaa kaikki tervetulleiksi.

4. IE:nä toimiminen on tiimityöskentelyä. Millaisen työparin haluaisit itsellesi ja millainen pari itse olisit? Kuinka omalla toiminnallasi pidät hyvää paridynamiikkaa yllä?

Itselläni on hieman taipumusta pohtia asioita liikaa ja kyseenalaistaa omia ideoita ja päätöksiä, joten ei olisi pahitteeksi, että työpari välillä muistuttaisi, ettei asioiden tarvitse olla niin monimutkaisia. Itse pyrin auttaa, missä vaan pystyn, ja mahdollisimman paljon jakaa työtaakkaa, jotta me molemmat jaksaisimme operoida täydellä teholla läpi vuoden.

5. Tapahtumien suunnittelu ja järjestäminen vie paljon aikaa. Miten huolehdit, ettet pala loppuun vuoden aikana?

Kommunikointi ja delegointi ovat jaksamisen ytimessä. Eikä toki voi unohtaa sitä, että hyvällä suunnittelulla voi keventää toteutukseen vaadittavaa työmäärää. Jos/kun tulee ongelmia niin, niistä on puhuttava, jotta niihin voi puuttua, ennen kuin ne kasvavat liian vaikeiksi käsitellä. Tämä ei kuitenkaan ole mikään yhden miehen show. Lisäksi omaa henkistä jaksamistahan voi auttaa, sillä että ottaa aikaa myös omille harrastuksille.

6 Kommentit

 1. Herra emäntä

  Hei Iiro! Hienoa, että olet hakemassa tähän mahtavaan virkaan. Tässä muutama kysymys:

  1. Miten motivoit apu-IE:n siivoamaan smökin vessat viideltä aamuyöllä, kun vessat ovat päässeet varsin kamalaan kuntoon?

  2. Joskus asiat eivät mene kuten suunnittelit. Olet unohtanut tehdä gluteenittoman pääruoan, apu-IE on jakanut ainoan vegaaniruoan väärälle henkilölle, tiskikone hajoaa ja jälkiruoka palaa uunissa. Miten toimit ja missä järjestyksessä?

  3. Mikä on lempioluesi?

  Vastaa
  • Iiro Peuhkuri

   Kiitos kysymyksestä ja asiaan…
   1)Eipä tähän mitään ihmelääkettä ole, mutta aina voi mainita, että jos apu-IE siivoaa vessan nyt, niin hän ei ole siivoamassa seuraavalla kertaa. Uskon toki myös esimerkillä johtamiseen, eli olen myös itse tarvittaessa valmiina siivoamaan.

   2)No hyvällä suunnittelulla ensimmäistä kahta ei pitäisi päästä tapahtumaan, erityisruokavaliot kumminkin jaetaan ensimmäisenä sekaannus riskin minimoimiseksi. Mutta jos nyt universumin oikusta tällainen tilanne on päässyt tapahtumaan, niin ensiksi katsotaan, voidaanko nämä kaksi ensimmäistä ongelmaa yhdistää yhdeksi ongelmaksi. Seuraavaksi katsotaan, miten mahdollisimman nopeasti saataisiin ruuat lautaselle ja tarvittaessa lähetetään nopeasti toinen IE:stä, bilevastaava, tai apu-IE kauppaan, ja sillä aikaa valmistellaan keittiössä mitä voidaan. Jälkiruuan suhteen ei ole vielä niin kiire, joten arvioidaan 1) onko pelastettavissa? 2) onko aikaa tehdä uudestaan? Jos jos vastaus molempiin on ”ei”, niin siirrytään yksinkertaisempaan jälkiruokaan, johon puuttuvat ainekset tulisivat tarvittavalla tilataan kauppa ryhmältä. (Tässä on hyvä tilanne jakaa urakkaa IE:den kesken) Kun ruoka on hoidettu parhaan osaamisen puitteissa kuntoon, muistetaan että tiskikonekin oli sökönä. Jos keittiöstä ei teknisen osaamisen puitteissa taitotaso riitä tiskikoneen uudelleen toimimaan saamiseksi, niin sitten pistetään apu-IE:t vuorottelemaan tiskivuoron kanssa (IE auttaa myös).

   3)Yleensä halvin, mutta esim Samuel Smith Organic Chocolate Stout on ihan kivaa ajankuluksi hörpittävää

   Vastaa
 2. Leila Arstila

  Huippua että haet PT:n IEksi!
  Kysymykseni kumpuaa oman IE-vuoden muistoista:
  Kuinka huomioisit kestävän kehityksen (erityisesti ekologisen kestävyyden) periaatteita roolissasi?

  Kiitos jo etukäteen vastauksesta, ja tsemppiä hakurumbaan!

  Vastaa
  • Iiro Peuhkuri

   Luonnollisestihan pyritään minimoida jätteen määrää ja kierrätetään mahdollisimman paljon (ja oikein). Lisäksi tietenkin tapahtumien ruokalistoja suunnitellessa on myös syytä pohtia tekisikö esim. pääruoan kokonaan vegaanisena, jolloin mahdollisesti säästää myös ruoka-annos tyyppien määrässä, eikä ole mahdollista, että (Herra emännän kuvaamassa tilanteessa) apu-IE olisi vahingossa jakanut ainoan vegaaniruoan väärälle henkilölle.

   Vastaa
 3. Krista

  Loistavaa, että olet hakemassa IE:ksi!!

  Olet järjestämässä sitsejä, alkuruokaa jaettaessa alkaa näyttämään siltä, että ruoka loppuu kesken, miten toimit?

  Olet hakemassa IE:ksi Villen kanssa. Olisitko valmis ryhtymään IE:ksi jonkun toisen kanssa?

  Ja lopuksi vielä muutama ”this or that” -kysymys:
  Keittiö vai sali?
  Kaupassa käynti vai siivous?
  Sauna-iltama vai smökkibileet?
  Kasvisruoka vai liharuoka?
  Nachopelti vai pyttipannu?
  Alkupala vai jälkkäri?
  Pasta vai peruna?
  Kossu vai jallu?
  Wappusitsit vai Kaveri- ja perhesitsit?

  Vastaa
  • Iiro Peuhkuri

   Kiitos kysymyksistä

   Ruuan uhatessa loppua (ja koska ruokaa on jo annosteltu lautasille, eli kohta tarjoillaan) on turha ruveta hosumaan lisä ruuan valmistamiseksi. On parempi vain tasata valmiista annoksista ruokaa jotta jokainen sitsaaja saisi ruokaa.

   Jos niin tapahtuu, niin sitten niin käy. Toki mieluummin toimisin Villen IE parina, kun tässä ollaan jo hieman ehditty pallotella ideoita, mutta en ole vielä PT:llä törmännyt kehenkään jonka kanssa en missään nmessä voisi tehdä yhteistyötä.

   Hieman vastustan tällaista, koska jää konteksti puuttumaan.

   aika fifty-fifty ehkä hieman enemmän sali
   siivous
   sauna-iltama
   Hyvin paljon riippuu fiiliksestä
   Pyttipannu
   Sen verran olen perso makealle, eli jälkkäri
   Ehkäpä peruna
   Jallu raakana, kossu sekoitettuna
   Ehkä Wappu

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *