Ehdokas KV-vastaavaksi: Silja Malin

Hei,

Olen Silja, 23-vuotias ensimmäisen vuoden opiskelija. Vaikka vasta aloitinkin opintoni Aallossa, minua kiinnostaa KV-vastaavan paikka, sillä opiskelin viimeiset neljä vuotta biokemiaa Skotlannissa. Iso-Britannian yliopistot ovat hyvin kansainvälisiä ja haluaisin edesauttaa Aaltoa luomaan samanlaisen avoimen ja ystävällisen ilmapiirin.

Koen, että oltuani itse ”kansainvälinen” opiskelija pystyn hyvin ymmärtämään tänne tulevia vaihto-opiskelijoita. Tiedän, että uuteen kulttuuriin sopeutuminen voi olla vaikeaa ja haluaisin itse olla siinä heille apuna. Toivoisin, että kaikilla vaihto- ja maisteriopiskelijoilla olisi tervetullut olo ja että heidän opiskelunsa Aallossa sujuisi mahdollisimman mukavasti.

Minusta olisi mahtavaa päästä näyttämään suomalaista teekkarikulttuuria muille opiskelijoille. On tärkeää, että vaihto-opiskelijat pääsisivät näkemään teekkariperinteitä ja kokemaan suomalaista opiskelijakulttuuria. Tämän lisäksi (ja koronan salliessa) haluaisin järjestää muita tapahtumia, jotka olisivat vähemmän teekkarikeskeisiä. Muistan myös itse, kuinka ulkomailla tärkeitä olivat paikalliset ystävät, jotka auttoivat ymmärtämään paikallista arkea. Olisi hienoa, jos tulevaisuudessa tehtäisiin yhteistapahtumia suomen- ja englanninkielisten linjojen välille, jotta englannin- ja suomenkieliset opiskelijat pääsisivät tutustumaan toisiinsa paremmin.

KV-vastaavana haluaisin myös katsoa, että opiskelijasanavarasto olisi käännetty paremmin, ja että teekkarien tapahtumat ja ohjelmat olisi tarjottu aina myös englanniksi.

Vastaan mielelläni kysymyksiin ja minut löytää telegramista @sirema.

Kysymykset

1. Tee SWOT-analyysi aiheesta Prosessiteekkareiden KV-toiminta.

Vahvuudet:

 • Organisoitu toiminta, jolla selkeät tavoitteet
 • Yhteistyö vaihto- ja maisteriopiskelijoiden kanssa
 • Aallon kansainvälistyminen

Heikkoudet:

 • Kaikkien opiskelijoiden huomioon ottaminen
 • Tiedotteiden kääntäminen tehokkaasti englanniksi

Mahdollisuudet:

 • Luoda Aallolle ja sen opiskelijoille kansainvälisiä suhteita
 • Saada Aaltoon ulkomaalaista osaamista

Uhat:

 • Suomen- ja englanninkielisten opiskelijoiden vahva erottelu

2. KV-vastaavan tehtävä osana hallitusta on suhteellisen uusi. Mitä kaikkea KV-vastaavan tehtäviin kuuluu ja miten kehittäisit toimenkuvaa?

 KV-vastaava huolehtii yliopistoon saapuvista kemiaa opiskelevista vaihto- ja maisteriopiskelijoista kiltojen KV-vastaavien kanssa. KV-vastaavan tehtävänä on opastaa kaikkia, jotka kuuluvat KV-piiriin ja haluavat saada teekkarilakin pistekorttijärjestelmän kautta. Tehtävänä on myös varmistaa, ettei ketään syrjitä äidinkielen takia ja että vaihto- ja maisteriopiskelijoille tarjotaan erilaisia tapahtumia, joissa tutustutaan teekkarikulttuuriin. KV-vastaava edistää prosessiteekkareiden kansainvälisiä suhteita ja edustaa prosessiteekkareita AYY:n Kansainvälisyystoimikunnassa.

Mielestäni KV-vastaavan pitäisi olla vastuussa prosessiteekkareiden englanninkielisen opiskelijasanavaraston kehittämisessä, mikä puolestaan auttaisi selittämään teekkarikulttuuria paremmin. On myös tärkeää, että KV-vastaava ja muu hallitus voivat antaa neuvoja käytännön asioissa, kuten pankkitilin avaamisessa tai asumispalveluiden hoitamisessa Suomessa. Haluaisin myös, että KV-vastaava järjestäisi yhteistapahtumia suomalaisten ja vaihto-opiskelijoiden välille.

 3. Millaista kokemusta sinulla on kansainvälisten opiskelijoiden kanssa toimimisesta?

 Opiskelin viimeiset neljä vuotta Skotlannissa, jolloin olin itse kansainvälinen opiskelija. Koen, että pystyn hyvin ymmärtämään tänne tulevia vaihto-opiskelijoita ja osaisin auttaa heitä kotiutumaan suomalaiseen kulttuuriin. Iso-Britannian yliopistot ovat hyvin kansainvälisiä ja opintojeni aikana tutustuin ihmisiin eri puolilta maailmaa. Minulta löytyy englannin kielitaidon lisäksi myös sosiaalista silmää, sillä vuodet Britanniassa saivat minut opettelemaan small talkin. Koen, että tästä olisi hyötyä KV-vastaavana, sillä olen sosiaalinen ja tulen toimeen helposti kaikkien kanssa.

4. Kuinka huolehtisit suomen- ja englanninkielisten opiskelijoiden tasavertaisuudesta yhdistyksen toiminnassa?

 Mielestäni on tärkeää, että kaikki tiedotus tapahtuu myös englanniksi ja teekkareiden perinteisiä tapahtumia tarjottaisiin enemmän kansainvälisille opiskelijoille. On myös hyvä muistaa, että monia meille tärkeitä juhlapäiviä, kuten esimerkiksi vappua ei juuri juhlita Pohjoismaiden ulkopuolella ja tapahtumien merkitys ja historia eivät ole monelle tuttuja. Tällaisissa tilanteissa tärkeätä on avoimuus ja asioista kertominen kansainvälisille opiskelijoille, jotta myös heille tapahtumat olisivat mielekkäämpiä. Uskon, että tasavertaisuutta edistäisi yhteinen toiminta suomalaisten ja vaihto-opiskelijoiden välillä. Aalto kansainvälistyy vielä enemmän tulevaisuudessa ja olisi tärkeää, että opiskelijoita ei eroteltaisi äidinkielen takia.

 5. Millaisia tapahtumia haluaisit järjestää kansainvälisille opiskelijoille? Miten kannustaisit heitä osallistumaan?

Edelliseen kysymykseen liittyen, perinteiset teekkaritapahtumat voisivat olla enemmän mainostettuja myös kansainvälisille opiskelijoille. Tapahtumien ohjelma voisi olla suomen lisäksi myös englanniksi ja suomalaisia opiskelijoita voisi kannustaa puhumaan vaihto-opiskelijoiden kanssa. Omasta ajastani ulkomailla jäi myös mieleen erilaiset ”sub crawlit” (metrokiertely) ja kaupunkikiertelyt, joissa pääsee tutustumaan paikalliseen ympäristöön.

Matalankynnyksen tapahtumia ovat myös harrastusseurat. Monella opiskelijalla on jo ennestään harrastus ja sen jatkaminen Suomessa toisi rutiineja vaihto-opiskelijan arkeen. Aallolla on paljon eri liikuntamahdollisuuksia ja kannustaisin joukkueita tarjoamaan harjoituksiaan myös englanninkielisille. Liikkuessa tarvitsee puhua vähemmän, joten se olisi hyvä vaihtoehto niille, keitä ujostuttaa englanninkielen käyttäminen. Vastaavasti opiskelijoita voisi kannustaa liittymään yliopiston eri seuroihin oman mielenkiinnon mukaan. Näissä otetaan myös huomioon se, että kaikille suomalainen juomakulttuuri ei tunnu mielekkäältä.

2 Kommentit

 1. Mr. Worldwide

  Hei Silja, hienoa että olet hakenut hauskaan ja arvokkaaseen virkaan! Tässä muutama kysymys tehtävään liittyen:

  1. Miten toimisit, jotta useampi suomalainen opiskelija uskaltaisi osallistua kansainvälisiin tapahtumiin? Entä miten kannustaisit ulkomailta tulevia opiskelijoita osallistumaan enemmän yhdistyksen perinteisiin tapahtumiin?

  2. Mitkä ovat mielestäsi kolme tärkeintä asiaa suomalaisessa kulttuurissa, joita tänne saapuville opiskelijoille on avattava?

  3. Ulkomailta tulevilla opiskelijoilla on usein tiukempi aikataulu opintojen suhteen, kuin suomalaisilla opiskelijoilla. Miten ottaisit tämän huomioon suunitellessasi toimintaa kansainvälisille vaihto- ja maisteriopiskelijoille?

  Vastaa
  • Silja Malin

   Hei, kiitos kysymyksistä!

   Suomalaisia opiskelijoita voisi kannustaa kansainvälisiin tapahtumiin mainostamalla niitä enemmän myös suomenkielisille. Myös osan suomenkielisten fuksien tapahtumista voisi korvata englanninkielisillä tapahtumilla, jolloin niihin tottuisi jo heti opintojen alussa. Yhdistyksen perinteiset tapahtumat pitäisi tarjota aina myös englanniksi ja niiden merkitystä/historiaa olisi myös hyvä selittää. KV-vastaava voisi ottaa tehtäväkseen kutsua kansainvälisiä opiskelijoita tapahtumiin ja pitää huolen, ettei kenenkään tarvitsisi mennä tapahtumiin yksin.

   Mielestäni Suomen ylioppilas- ja teekkarilakkiperinne kuuluisi selittää, sillä ulkomaalaiset opiskelijat eivät tiedä sen merkitystä. Esimerkiksi Iso-Britanniassa kaikki luulivat Pohjoismaalaisten ylioppilaslakkeja laivaston lakeiksi. Myös lakkiin ja yleisesti suomalaisuuteen liittyvistä erilaisista juhlapäivistä olisi hyvä kertoa, jotta juhlien tarkoitus olisi kaikille selvä. Mielestäni on myös tärkeää avata suomalaista keskustelukulttuuria ja kuinka vähäsanaisuudella ei yritetä tarkoittaa mitään pahaa. Mainostaisin opiskelijoille myös halpaa opiskelijaruokailua, joka on kansainvälisesti harvinaisen hyvä!

   Tiukan opiskelutahdin takia olisi hyvä, että tapahtumat painottuisivat viikonlopuille. Tapahtumat voisivat myös alkaa myöhemmin illalla, jolloin päivällä jäisi enemmän aikaa opiskeluun. Uskon sen olevan monelle kansainväliselle opiskelijalle sopivampi vaihtoehto.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *